НАШІ ПРОФЕСІЇ
Ми пропонуємо тобі здобути професію «Офіціант, бармен»

Бармен - це не професія...



























Це покликання, стиль життя.. Людина, що стає один раз за стійку бара і відчуває - «Це моє!», занедужує цим всерйоз і надовго. Хто такі ці бармени, і що змушує цих людей  удень і вночі перебувати на ногах, готувати коктейлі, жартувати й спілкуватися з гостями, дивувати публіку майстерністю жонглера й фокусника?

Працювати барменом, що це? Подавати гостям закладу, в якому ти працюєш, коктейлі, чай та капучино? Нічого подібного! Якщо ти просто готуєш і подаєш, пробач, тоді ти не бармен, ти просто буфетник! Адже бармен – це особистість творча.

Професія бармен є однією з найпопулярніших та найпрестижніших у сфері ресторанного бізнесу.

Бармен (від англ. bar — бар, англ. man — людина; букв. «людина за барною стійкою») — людина, що знаходиться за барною стійкою і займається приготуванням напоїв та коктейлів

Хочеш бути завжди в центрі уваги в нічних клубах, ресторанах і кафе? Навчитися майстерно змішувати коктейлі, створювати смачні і незвичайні напої? Тоді для тебе професія бармена. Враховуючи велику кількість різних розважальних закладів і закладів громадського харчування, які відкриваються майже не щодня, можна передбачити, що робота для тебе знайдеться завжди! До того ж, це непогано оплачувана спеціальність. Після закінчення навчання ти легко знайдеш місце в кафе, гриль-барі, ресторані, диско-барі, нічному клубі і так далі. В процесі навчання в ліцеї тебе навчать професійно готувати напої, варити каву, обслуговувати відвідувачів бару, отримувати з них розрахунок. До того ж, є можливість просування по кар'єрних сходах. Почавши з бармена, ти можеш підвищувати свою кваліфікацію і дослужитися до фристайл-бармена або іншої престижної професії - сомельє (знавця вин). В процесі роботи ти навчишся спілкуватися і знаходити контакт з різними людьми, придбаєш масу корисних знайомств, знайдеш ще більшу мобільність і швидкість мислення.

Що є основним у роботі бармена?

Спілкування з відвідувачами – дуже важливий розділ в роботі бармена. Уміти знайти контакт, запропонувати все, що потрібне для хорошого відпочинку, зуміти догодити клієнтові – все це повинен робити бармен. Перша людина, з якою спілкується відвідувач, – це бармен або офіціант. Вони – обличчя закладу. Бармен повинен завжди виглядати з голочки. Часто в барах присутній свій стиль, згідно якому підбирається і одяг для бармена. Якщо ж такого в барі немає, то бармен має бути одягнений як мінімум охайно і акуратно.

Бармен повинен добре відноситися до своїх помічників – офіціантів, знаходити взаєморозуміння з іншими членами колективу.

Бармен спілкується і з грошима теж. Уміти правильно і швидко порахувати в думці або на калькуляторі повинен кожен бармен.

Бармен виконує функції психолога. І якщо головне завдання бармена полягає в тому, щоб якомога більше продати, то він повинен знати ази психології для поліпшення своєї роботи. Бармен повинен привітно поздороватися, якщо потрібно, щось розповісти. Бармен завжди знає, з якою метою приходить людина в бар. Він дотримує правило конфіденційності, чим завойовує пошану. Завдання бармена – підстроїтися під настрій, підвищуючи при цьому авторитет бару. Наступного разу той же відвідувач прийде знов, якщо йому сподобається обслуговування і само відношення. Таким чином, бармен напрацьовує клієнтуру, забезпечуючи своєму закладу стабільний дохід.

Бармен зобов'язаний володіти бездоганними манерами, дотримуватись правил етикету. Бармен має бути ініціативним, а при виникненні конфліктних ситуацій зберігати спокій і бути адекватним до всього, що відбувається.

Є така професія – офіціант…



























Офіціант — працівник підприємств громадського харчування, який обслуговує відвідувачів в ресторанах, кафе.

Сьогодні професія офіціант одна із найпоширеніших у нашій країні. У будь-якому виданні обов`язково знайдеться реклама курсів по підготовці офіціантів і оголошення про відкриття відповідних вакансій. Офіціант зобов`язаний досконало володіти всіма тонкощами етикету.

Сервіровка столу повинна займати лічені хвилини, адже справжній професіонал не замислюється, з якої сторони поставити пиріжкову тарілку, а з якої покласти ніж для риби. Якщо ви думаєте, що завдання офіціанта тільки подати й забрати, то ви помиляєтеся. Знати специфіку готування й подачі фірмових, національних і звичайних страв просто необхідно. Офіціантові також потрібно прекрасно орієнтуватися в меню й карті вин. Яке вино підкреслить смак м`яса або додасть ізюминку страві, що краще подавати до морепродуктів, птиці - це лише мінімум того, що повинен знати офіціант.

Велике значення має й загальний рівень культури. Дотепність, наявність почуття гумору, широкий кругозір будуть тільки додатковим бонусом при роботі офіціантів. Обслуговування класу люкс має на увазі знання офіціантами іноземної мови в межах розмовного мінімуму. При конфлікті тільки спокій і грамотний підхід офіціантів, допомагає уникнути неприємних ситуацій.

Зазвичай перед початком роботи серед офіціантів призначають відповідального старшого офіціанта. Ними стають, як правило, самі досвідчені працівники, що прекрасно знають, свою роботу. У його обов`язки входить заздалегідь довідатися в організатора святкування банкету, всі його деталі, а потім проінструктувати офіціантів.

Професія офіціанта ідеальна для тих, хто хотів би мати хороший заробіток на самому початку життєвого шляху, потім піднявшись по кар'єрних сходах до керівних постів. Вона хороша ще і тим, що окрім офіційного окладу офіціанти отримують ще і чайові. А в хороших, дорогих закладах це може бути дуже істотна сума, що досягає ста відсотків окладу. Професія личить як для дівчат, так і для хлопців. До обов'язкових вимог відноситься координованість рухів, відмінна зорова пам'ять, арифметичні здібності і уважність. Офіціант займається обслуговуванням відвідувачів в ресторанах і кафе, отримує розрахунок і виконує прохання і побажання відвідувачів. Плюси цієї професії полягають в тому, що ти навчишся взаємодіяти з людьми, набудеш комунікативних навичок і досвід спілкування з людьми різних соціальних шарів і рівнів достатку. Професія офіціанта допоможе тобі знайти мобільність і прудкість мислення, навчить концентрувати увагу і так далі.

Двері нашого ліцею завжди відкриті для Вас!

Якщо Ви бачите себе майбутнім офіціантом, барменом,
ласкаво просимо до нас на навчання!

Під час навчання в ДПТНЗ «Мукачівському професійному аграрному ліцеї ім.М.Данканича» по професії: «Офіціант, бармен» наші учні вивчають такі предмети: Організація обслуговування, Товарознавство продовольчих товарів, Фізіологія харчування, Кулінарна характеристика страв, Профетика, Технологія приготування коктейлів, Техніка обчислень і т.ін. Теоретична частина складається з декількох ключових блоків, кожен з яких присвячений певній галузі знань, необхідної для повноцінної роботи бармена, офіціанта (напої, обладнання, документація, і т.д.). Матеріал вивчається і закріплюється на заняттях.

Урок теоретичного навчання з предмету «Організація обслуговування»


























Урок теоретичного навчання з предмету «Кулінарна характеристика страв»


























Паралельно з теоретичними заняттями проводяться уроки виробничого навчання, у процесі яких відбувається освоєння навичок, пов’язаних з подачею напоїв, роботою з барним обладнанням, приготуванням коктейлів та практичні навички роботи з столовим посудом, приборами, столовою білизною, сервірування столів, обслуговування відвідувачів, проведення розрахунків з відвідувачами тощо.

Урок виробничого навчання в 25 групі барменів


























Урок виробничого навчання в 35 групі барменів


























Урок виробничого навчання в групі ТУ (після 11 класу)


























Тривалість навчання після 9 класу – 3 роки, після 11 класу – 1 рік. Заняття проводяться в спеціальних класах теоретичного навчання та лабораторіях офіціантів, барменів.

По закінченню ліцею, за умови успішного складання іспиту, випускники отримують диплом державного зразка з присвоєнням 4-го розряду офіціанта, 4-го розряду бармена.

Яндекс.Метрика